بعضی انسانها عادت دارند زمانی خاصی از روز، غذا بخورند، و عموماً در خارج از این ساعت اشتهایی به غذا ندارند.
یا مثلاً در بعضی از ساعات روز حس و حال بیشتر برای مطالعه وجود دارد. حتی در بعضی از روزهای هفته مفیدتر و با علاقه بیشتری انجام میشود.
چرا ازاینقبیل اتفاقها میافتد؟ چرا انجام هر کاری در وقت خاصی از روز، موفقتر و بهتر صورت میگیرد؟
تحقیقات نشان داده است که درون مغز انسان یک ساعت زیستی تعبیه شده که زمانبندی ۲۴ ساعته دارد و انجام فعالیتهای مختلف بدنی و ذهنی ما را کنترل میکند. از این منظر، انجام هر فعالیت در بدن نیازمند ایجاد شرایط خاصی است. برای مثال لازمه داشتن یک خواب خوب، ایجاد یک سری تغییرات مغزی، کاهش فشارخون، کاهش ضربان قلب، کاهش ترشح یک سری هورمونهای تحریککننده و… میباشد. اما بدن چگونه این تغییرات را در وقت لازم انجام میدهد؟
متناسب با عادات قبلی و شرایطی که فرد در آن قرار میگیرد، تغییرات لازم توسط دستگاه عصبی بدن اجرا میگیرد. هنگامیکه شما برای درس خواند پشت میز قرار میگیرید، بدن و ذهن شما کمکم خود را برای درسخواندن آماده میکند. البته ایجاد این تغییرات، بین ۱۵ تا ۳۰ دقیقه طول میکشد. اما چطور میشود شرایطی ایجاد کرد که حس حال درسخواندن حتی قبل از ساعتی که میخواهیم درس بخوانیم سراغمان بیاید؟
سیستم عصبی انسان میتواند با استفاده از ساعت زیستی درونی و بر اساس تجارب قبلی از زمانهای مطالعه، رأس ساعات مشخصی در شما حس و حال درسخواندن ایجاد کند.
هر چه ساعت انجام یک فعالیت مشخص، در روزهای مختلف، ثابتتر باشد، ساعت زیستی درون بدن شما فرصت بیشتری برای تنظیم خود پیدا خواهد کرد. مثلاً اگر فردی همیشه ساعت ۶ صبح از خواب بیدار شود، ساعت زیستی وی بهگونهای فعالیت خواهد کرد که نیاز فرد به خواب در طی مراحل عمیق خواب تا قبل از ساعت ۵:۱۰ صبح به طور کامل برطرف شود. ساعت زیستی وی از حدود ساعت ۵:۱۵ عمق خواب فرد را کاهش میدهد. قند خون بالا رفته و فشارخون افزایش مییابد. از حدود ۵ دقیقه به ۶ ضربان قلب افزایش پیدا میکند بهگونهای که فرد در ساعت ۶ صبح بدون نیاز به هیچ ساعت زنگ داری بهراحتی از خواب بیدار میشود و احساس میکند که خستگی روز قبل به طور کامل از بدن وی خارج شده است.
حتماً توصیه میکنم از ساعت زیستی بدن خود، نهایت استفاده را ببرید.
امیدوارم که این پست برای شما مفید بوده باشد، در انتهای همین صفحه منتظر نظرات شما هستم.
موفق و پیروز باشید.