سلام،
هر کاری در زندگی انسان دارای راه و روش و به قول امروزی متد خاص خود است. مطالعه نیز که یکی از مهمترین فعالیتهای شما در روز بشمار میآید، دارای روش و راه مخصوص به خود است و درصورتیکه با استفاده از روش منحصربهفرد مطالعه کنید، یقیناً با بازدهی چندین برابری مواجه خواهید شد.
مهمترین سؤالی که در روش مطالعه به ذهن شما میرسد احتمالاً این است که کجا و کی باید مطالعه کینم.
بهصورت کلی شما باید در زمان و مکان مناسب مطالعه کنید اما توجه کنید که نباید معتاد شوید! نباید جوری به زمان و مکان خاص عادت کنید که نتوانید در هیچ شرایطی دیگر مطالعه کنید. بلکه فضایی که در این پست بیان میشود، بدین معناست که سعی کنید چنین شرایطی را برای خود ایجاد کنید تا بازدهی بیشتری در حین مطالعه داشته باشید.
کی مطالعه کنم؟


زمان مناسب برای مطالعه به دلیل وجود مواردی متفاوت است.
ساعت زیستی، خلقوخوی افراد، شرایط آبوهوایی هر منطقه و…، موجب تفاوت برای افراد مختلف است و نمیتوان برای همه افراد یک فرمول کلی ارائه داد.
اما در اینجا نکاتی ارائه میشود تا شما با درنظرگرفتن شرایط خود و ساعت زیستی بدن خود، زمان مناسب برای مطالعه را پیدا کنید.
اول اینکه سعی کنید حتماً به ساعات زیستی بدنتان توجه کنید و برای مطالعه خود زمان مشخصی را در نظر بگیرید. یعنی در ساعات منظم و مخصوص مطالعه کنید تا ساعت زیستی بدنتان به ساعات تنظیم شده توسط شما عادت کرده و کوک شود.
زنگهای مطالعه و استراحت مشخصی داشته باشید. بهتر است زنگهای مطالعهٔ شما بین ۶۰ تا ۱۲۰ دقیقه باشد. طولانیتر شدن زمان مطالعه بهتدریج باعث خستگی شما و آسیب به زنگهای مطالعه بعدیتان میشود.
سعی کنید زمانهای استراحت خود را در بازی زمانی ۱۰ الی ۲۰ دقیقه تنظیم کنید (البته باتوجهبه تایم مطالعه). نگذارید با طولانی شدن زنگهای استراحت، برنامه آن روز شما تحتالشعاع قرار گیرد. برنامه استراحت شما نباید بدین صورت باشد که از حس و حال مطالعه خارج شوید بلکه فقط یه قد کشیدن و یه لیوان چای داغ☕️ برای استراحت شما کافی است.
با مشخصکردن زمانهای مطالعه بهمرورزمان متوجه میشوید که بهترین زمان برای هر زنگ مطالعاتی چقدر است.
سعی کنید زنگهای مطالعه خود را طوری تنظیم کنید که خوابآلوده و خسته نباشید. اگر کمی استراحت بیشتر باعث میشود که مطالعه شما بازدهی بیشتری داشته باشید، زمان استراحت خود را کمی بیشتر کنید ولی نه بهاندازهای که از حد معمول خود خارج شود. کمی خستگی پس از درسخواندن طبیعی است و جای نگرانی ندارد.
زمانهای مرده خود را زنده کنید. زمانهایی که در رفتوآمد بین خانه و محل تحصیل هستید سعی کنید موضوعی از درسی را به ذهن بیاورید و آن مطلب را در ذهن خود دوره کنید. در روز امکان دارد شما زمان زیادی را در راه باشید.
بعضی از زمانها برای مطالعه بعضی از دروس بهتر هستند. مثلاً دروس سخت و تحلیلی را میتواند در ابتدای صبح که ذهن آمادگی بیشتری دارد مطالعه کنید و دروس حفظی را در آخر شب و اواخر روز مطالعه کنید.
دروسی را که علاقهای به مطالعه آن ندارید در ابتدای روز مطالعه نکنید چون حس حال مطالعه را از بین میبرد.
و آخرین نکته اینکه پایبندی به زمانهای مطالعه و برنامهریزی مهمترین نکته است. تا شما به زمان مطالعه خود عادت نکنید، زمان مطالعه برای شما ثمر زیادی نخواهد داشت.
کجا مطالعه کنم؟


گروهی هنگام مطالعه راه میروند، عدهای کف اتاق دراز میکشند و…
مکان صحیح مطالعه کجاست؟
باید توجه کنید که فضایی که در آن مطالعه میکنید بر تمرکز، میزان خستگی و روحیه شما تأثیر مستقیم دارد!
مکانهای شلوغ، فضاهایی با رنگهای متفاوت و یا مکانهایی که برای استراحت یا تفریح به کار میروند تمرکز شما را پایین میآورد. علاوه بر این، شما را از درسخواندن خسته میکند و این باعث میشود که میزان بازدهی شما به شدت کاهش یابد. پس بهتر است همیشه پشت میز مطالعه و در فضایی آرام مطالعه کنید. برای مثال اگر در مکان استراحتتان مطالعه کنید، مطالعه شما بازدهی زیادی نخواهد داشت، چرا که ذهن شما آن مکان را برای خواب در نظر گرفته و به آن عادت کرده است و هنگامیکه شما در آن مکان مطالعه میکنید، ذهن شما آمادگی استراحت خواهد داشت نه مطالعه!
بهتر است برای مطالعه جای ثابتی داشته باشید. حتی اگر به کتابخانه میروید، سعی کنید به کتابخانه مشخصی بروید و در آنجا هم پشت میز ثابتی بنشینید. تغییر محیط باعث میشود که مقداری از توجه شما به اسباب و وسایل جدید آن محیط جلب شود. گاهی نیز این جلبتوجه بیش از اندازه، باعث شود که شما کار خود را متوقف کنید و به سمت آنها بروید. برای جلوگیری از این اتفاقات بهتر است برای کارهای خود مانند مطالعه، خوابیدن و غذا خوردن فضای ثابتی را در نظر بگیرید.
البته این بدین معنا نیست که تنوعی در محیط خود ایجاد نکنید! هرچند وقت یکبار در محیط خود تغییروتحول ایجاد کنید. تنوع در محیط انگیزه شما را افزایش میدهد.
مطالعه در حین حرکت به بینایی شما آسیب میرساند.
مرتب نگهداشتن مکان مطالعه و اختصاص زمانی برای نظم دادن به جزوات و کتابها در محل مطالعه از ضرورتهای داشتن فضای مناسب برای مطالعه است.
بهتر است در محل مطالعه از انجام کارهای دیگر نظیر صحبتکردن، پیامک زدن، بازیکردن یا چرت زدن پرهیز نمایید و این محل را تنها به لذت بردن از مطالعه اختصاص دهید.
داشتن مکانی مناسب، ثابت و منظم نهتنها قدرت و یادگیری شما را افزایش میدهد بلکه انگیزه و حس و حال درسخواندن شما را تقویت میکند.
دقت کنید نظافت میز مطالعه شما در کاهش خستگی و افزایش انگیزه شما برای مطالعه مؤثر خواهد بود.
گرمای زیاد و نور کم باعث خوابآلودگی میشود. اگر اتاق شما گرم یا سرد باشد انرژی شما برای درسخواندن کم میشود و زودتر احساس خستگی میکنید. چرا که بدن شما در حال سوختن انرژی بیشتر برای تعدیل دمای بدن شما است.
کلام آخر
و نکته بسیار بسیار مهم آن است که این نکات نباید آنقدر برای شما مهم باشد که در فضایی که شرایط مطالعه را ندارد نتوانید مطالعه کنید و بهاصطلاح ذهن شما نباید شرطی شود. بلکه باید سعی کنید این شرایط را به وجود آورید و اگر شرایط اقتضا نمیکرد باید ذهن خود را عادت دهید تا در هر شرایطی توان مطالعه را داشته باشید.
امیدوارم که با استفاده از نکات فوق، مطالعه خود را با لذت بیشتری تجربه کنید.
در انتهای همین صفحه منتظر نظرات شما هستم.
موفق و پیروز باشید.